Όταν η θεραπεία της περιοδοντίτιδας πραγματοποιείται με ταυτόχρονη χρήση laser, η θερμική δράση που εκδηλώνεται οδηγεί στο θάνατο των μικροβίων που εμπλέκονται στην εμφάνιση της περιοδοντίτιδας. Είναι γνωστό ότι ακόμη και μικρόβια που έχουν άμεσα συσχετιστεί με επιθετικές μορφές της περιοδοντίτιδας (που προσβάλλουν ακόμη και μικρότερα σε ηλικία άτομα) είναι ευαίσθητα στην αύξηση της θερμοκρασίας, οπότε η θεραπεία με laser προσφέρει αποτελεσματική λύση στη θεραπεία τους. Στο παρελθόν, η εκρίζωση αυτών των μικροβίων απαιτούσε χειρουργική θεραπεία, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της περιοδοντίτιδας κλινικά. Η θεραπεία είναι απολύτως ασφαλής, καθώς η θερμική δράση που εκδηλώνεται με το laser δεν προκαλεί καταστροφή των γύρω ιστών ή την παραμικρή βλάβη στα δόντια, επειδή η ακτινοβόληση γίνεται με εξαιρετικά χαμηλή ισχύ.

Επιπλέον, μέσω της ακτινοβόλησης με laser, οι υποουλικές εναποθέσεις της πέτρας στις επιφάνειες των ριζών των δοντιών γίνονται πιο μαλακές και αφαιρούνται ευκολότερα κατά το επόμενο στάδιο, που είναι η απόξεση – καθαρισμός των ριζών. Η ευκολότερη απομάκρυνση της πέτρας από τις ριζικές επιφάνειες μειώνει σημαντικά την παρατηρούμενη ευαισθησία, η οποία, μετά την
παραδοσιακή θεραπεία επιμένει, πολλές φορές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας της περιοδοντίτιδας με ταυτόχρονη χρήση laser είναι χαρακτηριστική , λαμβάνοντας υπ’όψιν το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο είναι δυνατό να αποφύγουμε πλήρως τις απαιτούμενες επεμβάσεις με ράμματα που συχνά ακολουθούν την κλασική θεραπεία της περιοδοντίτιδας.

Η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας με χρήση laser, ιδίως σε μέτριες και προχωρημένες περιπτώσεις της νόσου υπερτερεί έναντι της κλασικής θεραπείας, ως προς το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται στην επούλωση και ανάπλαση των ιστών και οδηγεί ταχύτερα στο επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς την πραγματοποίηση επεμβάσεων. Ως εκ τούτου, συνιστά σημαντικό εργαλείο στη θεραπεία και
εναλλακτική σε χειρουργικές τεχνικές.

*Η περιοδοντολόγος Κωνσταντίνα Βαβέτση, μετά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου αντιμετώπισε ποικίλα περιστατικά με τη χρήση laser, απέκτησε την ειδίκευση Mastership/Fellowship “Laser Therapy in Dentistry” από το Πανεπιστήμιο RWTH του Aachen της Γερμανίας, κατόπιν εκπαίδευσής της,και είναι κάτοχος του τίτλου Laser Safety Officer (LSO) από το ίδιο Πανεπιστήμιο.